Bedrijven in de metaalbewerking

gereedschapMetalen worden uit erts geproduceerd. De bedrijven die zich hier mee bezighouden zijn actief in de metaalbewerkingsindustrie. We noemen dit dan ook wel metaalbewerkingsbedrijven. Onder de categorie vallen alle bedrijven die metaal produceren.

Ook de bedrijven die vervolgens de metalen bewerken tot producten vallen onder dezelfde noemer. Mensen die een baan hebben bij een metaalbewerkingsbedrijf die houden zichzelf bezig met zeer diverse werkzaamheden. Zo zijn er bedrijven die zich bezighouden met revisie van een Winsmith gearbox en andere merken. Deze tandwielen worden dan uit metaal verworven.

Het is dan ook moeilijk om exact te beschrijven wat een bedrijf in metaalbewerking precies doet. Wel kunnen we enkele voorbeelden geven waardoor je hier een beter beeld van kunt krijgen.

Hoogovenbedrijven

Aan het begin van de lijn die metaalbewerking heet vinden we de hoogovenbedrijven. Hier wordt de ijzererts gebruikt om ruwijzer te produceren. Het is een proces waarbij ovens worden gebruikt en dit verklaart dan ook de naam hoogovens.

Vaak zijn het gigantische bedrijven die binnen een complete regio voor vele banen zorgen. De laatste jaren hebben we echter gezien dat veel hoogovenbedrijven naar lage loon landen zijn vertrokken. Dit heeft voor groot banenverlies gezorgd binnen de metaalsector.

Smederijen en gieterijen

In smederijen en gieterijen wordt het ruwijzer gebruikt om metalen onderdelen en producten te maken. Hier wordt het ruwijzer opnieuw verwarmd totdat het smelt en vervolgens in een vorm gegoten.

Nadat het metaal weer is afgekoeld behoudt het de nieuwe vorm en heb je een metalen onderdeel. Dit kan vervolgens weer verder geproduceerd worden om gebruikt te worden als een onderdeel van een apparaat. In een smederij wordt het hete metaal ook met andere soort bewerkingen vormgegeven.

Walserij en halffabricaat productie

auto industrieEen walserij is een bedrijf in de metaalbewerking waar verschillende soorten metaal tot platen worden gewalst. Deze metaalplaten worden in verschillende industrie├źn gebruikt.

Zo kan bijvoorbeeld iemand in de auto-industrie de platen gebruiken om een onderdeel van een auto te maken. De platen van metaal worden als halffabricaat beschouwd. Halffabricaten kunnen echter nog veel meer vormen hebben. Bedrijven als GBS International maken hier bijvoorbeeld veel gebruik van bij het maken van grote tandwielen.

Enorm veel bedrijven in de metaalbewerking houden zich bezig met de productie van halffabricaten. Dit zijn stukken metaal die later onderdeel gaan uitmaken van een product dat uit verschillende onderdelen bestaat. Een tandwiel is hier een voorbeeld van.