Welk onderhoud is belangrijk voor een plat dak?

Een plat dak moet regelmatig onderhouden worden. De dakbedekking op platte daken heeft meestal maar een beperkte levensduur. Afhankelijk van het soort dakbedekkingsmateriaal dat gebruikt wordt kan de levensduur minder dan 25 jaar zijn bij slecht onderhoud.

Zonder het uitvoeren van onderhoud zal het materiaal sneller in kwaliteit afnemen en aan vervanging toe zijn. Om deze vervangingskosten zo lang mogelijk uit te stellen is het goed om te weten welk onderhoud belangrijk is voor een plat dak. Door deze werkzaamheden op een regelmatige basis uit te voeren voorkom je problemen, zoals lekkages, met het dak en verleng je de levensduur van de dakbedekking.

Schoonmaken en ontstoppen

Het onderhoud voor een plat dak waarvoor je zelf verantwoordelijk bent is het schoonmaken en ontstoppen. Dit betekent dat wanneer je mos of planten op het platte dak ziet groeien dat je dit verwijderd. Maar je kunt natuurlijk ook overlaten. Het beste kan je één keer per jaar met een hogedrukreiniger en borstel de bedekking van het platte dak een keer goed schoonmaken.

Ook moet je gedurende het jaar blijven controleren of er geen water op het dak stil blijft staan. Stilstaand water is namelijk erg schadelijk voor de dakbedekking. Een oorzaak voor dit probleem zou kunnen zijn dat de regenpijp verstopt is en het water niet meer correct afvoert. Een logische oplossing is natuurlijk het ontstoppen van de regenpijp. Het komt namelijk regelmatig voor dat bladeren in de opening van de regenpijp komen te zitten.

Dakbedekking repareren

Mocht je op het dak de regelmatige onderhoudswerkzaamheden aan het uitvoeren zijn en je ziet een beschadiging van de dakbedekking dan moet deze zo snel mogelijk gerepareerd worden. Het kan ook zijn dat je binnen in de garage of aanbouw waarop het platte dak is geplaatst aanwijzingen van een lekkage ziet. Het inschakelen van een dakdekker om de situatie te komen bekijken is in beide gevallen noodzakelijk. De specialist zal op het dak gaan kijken en wanneer nodig de dakbedekking repareren. Dit kan vrij gemakkelijk met de meeste dakbedekkingsmaterialen. Indien nodig zal de completer dakbedekking vervangen moeten worden. Dit is echter pas het geval wanneer je meerdere problemen na elkaar hebt ondervonden.

Meer informatie bij dakwerken Antwerpen:

Kijzer BVBA Antwerpen
Vlaamsekaai 11
2000 Antwerpen